петък, 23 март 2012 г.

По моят начин

Развълнувана от дискусията в Картичкофурийския консорциум, по повод блендването и оцветяването, реших да покажа как аз оцветявам моите печати. Гледала съм много подобни уроци, предимно чуждестранни, но при мен оцветяването става по усет....... е и от наученото в "училище" досега.
Ето го и урочето с кратки обяснения......


 1. Първоначално започвам с оцветяването на целия печат с един слой от избраните цветове. Нанасям го максимално равномерно, без много да натискам.
 2. После със същият цвят си маркирам къде ще ми е светлосянката. Натискам в началото повече молива, а накрая, където ще е светлата част намалявам натиска, за да може цвета да се прелее плавно....Може да поставите светлината( светлата част на рисунката) където си поискате. Аз обикновено си я намислям малко в стани от средата на изображението.
 3. Следва ред на по-тъмните нюанси. Може да се избере и много по-тъмен цвят от първоначалния. Хубаво е тъмната светлосянка да се започва малко по-навътре от края на изображението-оставеното място е за рефлекса*( това е отражението на светлината хвърляна от околната среда/предмети). Тук отново се започва с по-голям натиск и приключва със съвсем леко докосване. Малко тъмнина се слага и на противоположната страна на рисунката- така има още по-голяма илюзия за обем**. Ако ви се струва, че преливането не е станало и двата цвята седят контрастни- можете да минете с първоначалния цвят( при мен оранжево) отгоре на по-тъмния. Ако моливите са по-меки и картона по-"порест"(акварелен) може да се използва хартиен молив за преливането.
 4. За последната част, подчертаването на най-тъмните места, обичам да използвам контрастен цвят спрямо цялата цветова гама. Например, ако съм използвала предимно топли цветове( оранжево и жълто), за най-тъмната част използвам студен цвят( син). Ако не ви харесва по този начин спокойно може да използвате много тъмно кафяво. Тази част също е хубаво да се започне малко по-навътре от тъмната част*. Също така когато на главата има шапка, венец или нещо друго, под тях също се минава с най-тъмния цвят и леко в долния край на "нещото" на главата**. Около окото е хубаво да се оцвети леко със светло сив молив, за да може то да изпъкне.
И ето го крайният резултат.....надявам се да ви помогне урочето.....


Номериран списък

10 коментара:

 1. Много благодаря за урочето,на мен ще ми е много полезно.Ще се радвам ,ако има и още подобни урочета.

  ОтговорИзтриване
 2. На мен определено много ми хареса урочето.Имам основни цветове моливи които стоят от около 8 месеца и след няколко проби ги зарязах.Но мисля да ги извадя отново и да пробвам по този начин.Много усмивки:)

  ОтговорИзтриване
 3. Чудесно уроче! Аз все още не смея да експериментирам с контрастната сянка,но скоро ще пробвам по твоя начин.

  ОтговорИзтриване
 4. oo толкова е хубав урока, че направо щв започна да ползвам картинки и да оцветявам...наистина вдъхновявящ урок!

  ОтговорИзтриване
 5. Много интересен, добре поднесен, направо много професионално звучащ, урок! Ще опитам и по твоя начин, но ще бъде в ден, в който ще мога по-спокойно да седна, а не тичайки между хиляди задължения!

  ОтговорИзтриване
 6. Много хубаво уроче, при първа възможност ще го пробвам :)

  ОтговорИзтриване
 7. Прекрасен урок и много майсторски обяснен! Поздравления!

  ОтговорИзтриване
 8. Прекрасен урок - с достъпни за разбиране обяснения и прекрасно онагледяване..Непременно ще пробвам по твоя начин..

  ОтговорИзтриване
 9. Наистина прекрасен урок... Днес попаднах на твоя блог и мисля, че честичко ще се отбивам!

  ОтговорИзтриване

Благодаря за всеки написан коментар. Вашето мнение е важно за мен. Хубав и успешен ден!